14 decembrie - Ziua internațională a maimuţei

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Astăzi, sărbătorim Ziua Internațională a Maimuței. Aceste primate se numesc și maimuțe antropoide, considerate cel mai aproape de oameni. De ce? Majoritatea au fețe plate și scurte, asemănătoare cu chipul uman.

Ziua Internațională a maimuței se sărbătorește în fiecare an, la 14 decembrie.

#MonkeyDay este o zi care celebrează caracteristicile unice ale simienilor concentrându-se, de asemenea şi pe alte primate non-umane cum ar fi tarsioidele şi lemurienii, notează Nationaldaycalendar.com.

Activiştii pentru drepturile animalelor sunt deosebit de vocali şi de pasionaţi cu privire la această dată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru instituţiile de artă şi artiştii vizuali. Printre susţinătorii acestei sărbători se numără Institutul Smithsonian, Metropolitan Museum of Art, Muzeul Luvru, National Portrait Gallery din Londra, revista National Geographic, organizaţia Greenpeace şi etoloaga Jane Goodall, subliniază Daysoftheyear.com. Maimuţele pot fi întâlnite în întreaga lume.

Peste 260 de specii populează Africa, America Centrală, America de Sud şi Asia. Acestea variază ca mărime, de la doar câteva grame, cum ar fi marmoseta pigmeu, până la mandrilul cu o greutate de peste 80 de kilograme, şi se împart în două categorii mari: maimuţele din Lumea Veche şi maimuţele din Lumea Nouă. Personalităţile şi obiceiurile maimuţelor continuă să fascineze oamenii, însă din cauza oamenilor, numeroase specii de maimuţe - printre care şi cele de mai jos - sunt pe cale de dispariţie.

Indri - Acest lemur care trăieşte în Madagascar - cel mare mare din lume - este în pericol de dispariţie din cauza vânătorii şi a defrişărilor - Maimuţa Roloway - Această maimuţă cu barbă având drept habitat pădurile tropicale din Coasta de Fildeş şi Ghana este vânată pentru carnea sa - Cimpanzeul vestic - O altă maimuţă în pericol din cauza vânătorii, care trăieşte în pădurile tropicale şi savanele din vestul Africii. - Capucinul ecuadorian cu fruntea albă - Cu un habitat care cuprinde statele Ecuador şi Peru, această maimuţă este vânată de localnici pentru că distruge culturile locale. Istoria #MonkeyDay începe în anul 2000, când Casey Sorrow, un student la arte la Michigan State University a scris în glumă 'Ziua Maimuţei' pe calendarul prietenului său.

Cei doi au ajuns însă să sărbătorească această zi împreună cu alţi studenţi la arte de la MSU, iar ulterior Sorrow a început să colaboreze cu un coleg de universitate la banda desenată Fetus-X, unde sărbătoarea a fost menţionată şi popularizată. De atunci, #MonkeyDay a început să capete amploare la nivel internaţional, notează Daysoftheyear.com.

Sorrow însuşi depune în continuare eforturi pentru a promova sărbătoarea şi cauza bunăstării primatelor şi, pe lângă site-ul MonkeyDay.com, menţine şi blogul 'Monkeys in the News', care discută ştirile despre primate din întreaga lume şi care, de fiecare #MonkeyDay, prezintă o listă cu cele mai importante zece ştiri legate de primate din anul care s-a scurs.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel