14 august: Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. Care au fost minunile săvârșite de Născătoarea de Dumnezeu?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
freepik.com
freepik.com

Pe 14 august, în calendarul ortodox, se sărbătorește Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, eveniment care marchează începutul pregătirilor pentru marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului pe 15 august.

Înainte-prăznuirea este o zi specială dedicată anticipării sărbătorii principale, în acest caz, a trecerii la cele veșnice a Maicii Domnului. Această zi este caracterizată de slujbe religioase și rugăciuni speciale, prin care credincioșii își exprimă evlavia și recunoștința față de Maica Domnului, solicitându-i ocrotirea și mijlocirea înaintea lui Dumnezeu.

În biserici, se săvârșesc slujbe de priveghere și se cântă troparul și condacul sărbătorii. Tradiția spune că în această perioadă, credincioșii se roagă pentru sănătate, pentru iertarea păcatelor și pentru ajutor în diverse probleme. Totodată, mulți dintre ei postesc cu strictețe, pentru a se pregăti spiritual pentru marea sărbătoare din ziua următoare.

Maica Domnului, considerată cea mai mare mijlocitoare și ocrotitoare a creștinilor, a săvârșit numeroase minuni de-a lungul timpului. Acestea sunt relatate în tradiția Bisericii Ortodoxe și au fost transmise prin scrieri religioase, mărturii ale credincioșilor și tradiții orale. Iată câteva dintre cele mai cunoscute minuni atribuite Maicii Domnului:

1. Minunea din timpul asediului Constantinopolului (626)

Una dintre cele mai cunoscute minuni ale Maicii Domnului s-a petrecut în timpul asediului Constantinopolului de către avari și perși în anul 626. Se spune că locuitorii orașului, aflați într-o situație disperată, s-au rugat intens Maicii Domnului pentru ajutor. Conform tradiției, Maica Domnului a apărut pe zidurile cetății, iar armatele vrăjmașe s-au împrăștiat de frică. Această intervenție a fost considerată salvatoare și a întărit credința în puterea protectoare a Maicii Domnului.

Maica Domnului, un model de smerenie. Rugăciunea puternică pe care o poți spune

2. Minunea Icoanei Maicii Domnului „Portărița” (Iviron, Muntele Athos)

Icoana Maicii Domnului „Portărița” (Panagia Portaitissa) din Muntele Athos este cunoscută pentru numeroase minuni. Potrivit tradiției, icoana a fost aruncată în mare de către o femeie creștină pentru a o salva de distrugerea iconoclastă și a fost purtată de valuri până pe țărmul Muntelui Athos. Călugării au găsit icoana plutind pe apă, iar când au încercat să o ia, ea s-a ridicat singură și s-a așezat la intrarea mănăstirii Iviron. Se spune că această icoană a rămas acolo de atunci și a protejat mănăstirea de atacuri și pericole.

3. Minunea Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev

Icoana Maicii Domnului de la Poceaev, aflată în Lavra Poceaev din Ucraina, este cunoscută pentru nenumărate minuni. O astfel de minune s-a întâmplat în secolul al XVII-lea, când orașul a fost asediat de tătari. Potrivit mărturiilor, Maica Domnului a apărut deasupra mănăstirii, înconjurată de un foc ceresc, iar tătarii au fost cuprinși de panică și au fugit, lăsând orașul nevătămat.

4. Minunea Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu (România)

Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași este cunoscută pentru icoana Maicii Domnului „Izvorâtoare de mir”. Aceasta a săvârșit multe minuni, în special vindecări miraculoase. Credincioșii vin în număr mare la această icoană pentru a se ruga și a primi ajutor în suferințele lor. Icoana a izvorât mir de mai multe ori, iar mulți dintre cei care au venit cu credință au mărturisit vindecări miraculoase.

5. Minunile legate de Icoana Maicii Domnului „Prodromița” (Muntele Athos)

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” este considerată făcătoare de minuni și se află în Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos. Potrivit tradiției, icoana s-a pictat singură, fără intervenția omenească, iar de-a lungul timpului a fost martoră la numeroase minuni, inclusiv vindecări miraculoase și salvări de la pericole. Această icoană este una dintre cele mai venerate de către credincioșii ortodocși din întreaga lume.

6. Minunea de la Kiev (Icoana Maicii Domnului din Vladimir)

Această icoană, cunoscută și ca „Icoana Maicii Domnului din Vladimir”, este asociată cu o minune care a salvat orașul Kiev de la distrugere. În 1395, Timur Lenk (Tamerlan) a invadat Rusia și se îndrepta spre Moscova. Când icoana Maicii Domnului din Vladimir a fost adusă în oraș pentru a se ruga pentru protecție, Timur a fost cuprins de o teamă inexplicabilă și a retras trupele, astfel orașul a fost salvat de la devastare.

7. Minuni personale și vindecări

Pe lângă minunile de mare amploare, Maica Domnului este cunoscută și pentru numeroase minuni personale, de obicei legate de vindecări. Mulți credincioși relatează cum, rugându-se Maicii Domnului sau atingându-se de o icoană făcătoare de minuni, au fost vindecați de boli grave, au găsit rezolvare la probleme dificile sau au primit pace și mângâiere în momente de suferință.

Aceste minuni sunt doar o parte din ceea ce tradiția și credința creștină ortodoxă atribuie Maicii Domnului, care este venerată nu doar pentru rolul său de Născătoare de Dumnezeu, ci și pentru intervențiile sale continue în viața credincioșilor.

Simți că necazurile și întristarea nu-ți dau pace? Rostește această rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel