Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua internaţională a rocilor
Ziua internaţională a rocilor, marcată pe 13 iulie, este un prilej de a învăţa mai multe despre pietre (roci) şi despre semnificaţia lor. Deşi poate nu le acordăm o importanţă prea mare, sunt esenţiale pentru supravieţuirea omenirii. Şi-au dovedit utilitatea de-a lungul istoriei şi au contribuit la progresele înregistrate de umanitate. În Epoca de Piatră, rocile erau folosite pentru confecţionarea uneltelor şi a armelor.
Există trei grupe principale de roci - magmatice, sedimentare şi metamorfice. Studierea rocilor poartă denumirea de petrologie, o secţiune a geologiei. O piatră sau o rocă este un agregat solid care există în mod natural şi este format dintr-unul sau mai multe minerale sau mineraloide. Spre exemplu granitul, o rocă foarte întâlnită, este un amestec de cuarţ, feldspat şi biotit. Stratul extern solid al Terrei, denumit litosferă, este alcătuit din roci. O zi similară, dedicată rocilor vechi, este marcată pe 7 ianuarie, când geologii şi pasionaţii amatori de roci îşi arată aprecierea faţă de tot ceea ce este fosilizat şi pietros.
Ziua cartofilor pai
Ziua de 13 iulie este dedicată cartofilor pai (denumiţi french fries în engleză), un preparat delicios, nelipsit din aproape niciun meniu. În ciuda numelui cu trimitere la Franţa, cartofii pai sunt de fapt originari din Belgia. Povestea creaţiei lor a fost descoperită într-un manuscris de familie din 1781, potrivit căruia, cartofii erau tăiaţi mai întâi în formă de peşte şi serviţi în locul peştelui pescuit de obicei în mai multe localităţi din Belgia. Se pare că, după ce apele lacului au îngheţat, localnicii nu au mai putut să prindă peştele pe care îl capturau în mod obişnuit. Denumirea de french fries (cartofi franţuzeşti) a apărut după ce soldaţii americani au sosit în Belgia în perioada Primului Război Mondial şi au degustat aici cartofii prăjiţi belgieni. Întrucât franceza era limba oficială a armatei belgiene la acea vreme, este posibil ca soldaţii americani să fi început să denumească acest preparat cartofi franţuzeşti. Expresia French Fried Potatoes a apărut pentru prima dată în limba engleză într-o carte de bucate din 1856, intitulată Cookery for Maids of All Work, de E. Warren.
sursă: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News