13 februarie: Ziua mondială a radioului. Ce curiozități merită să știm despre el?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Proclamată în 2011 de UNESCO şi adoptată de Adunare Generală a ONU în 2012 ca zi internaţională, Ziua mondială a radioului este celebrată anual, pe 13 februarie.

Ziua de 13 februarie marchează lansarea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite, în  anul 1946.

Radioul este un mediu influent, care contribuie la celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa, constituind o platformă a discursului democratic.

La nivel global, radioul este în continuare mediul cu cea mai mare audienţă. Prin această abilitate unică de a ajunge la un auditoriu larg, radioul poate modela experienţa diversităţii unei societăţi, servind drept arenă astfel încât toate vocile să fie auzite şi reprezentate.

Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere şi utilizate medii din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaţionale.

În 2024, la 13 februarie, Ziua mondială a radioului marchează centenarul acestuia. Tema din acest an este Radio: Un secol de informare, educație și divertisment.

Uimitor! Cum a descifrat Inteligența Artificială pergamente carbonizate din Vezuviu?

Iată câteva curiozități interesante despre radio:

Primul mesaj transmis prin radio

Primul mesaj transmis prin radio a fost realizat de către fizicianul german Heinrich Hertz în 1887. El a emis și a recepționat unde radio, pentru a demonstra existența undelor electromagnetice.

Primele emisiuni radiofonice

Primele emisiuni radiofonice au început în anii 1920, cu primele stații radio comerciale care transmiteau programe muzicale, știri și alte programe de divertisment.

Radioul și comunicarea în timpul războiului

Radio-ul a jucat un rol esențial în comunicațiile militare în timpul primului și celui de-al Doilea Război Mondial. A fost folosit pentru transmiterea mesajelor criptate și pentru coordonarea operațiunilor militare.

Atmosfera Pământului și implicațiile acestea pentru civilizația umană

Radioul ca mijloc de divertisment

Înainte de apariția televiziunii și a internetului, radio-ul era principalul mijloc de divertisment la domiciliu. Oamenii ascultau emisiuni de radio cu familia și prietenii, inclusiv emisiuni de comedie, drame radiofonice și muzică.

Evoluția tehnologică

De la radio-urile cu tuburi electronice la radio-urile digitale și apoi la radio-urile online, tehnologia radio a suferit o evoluție semnificativă de-a lungul anilor, oferind o gamă tot mai largă de opțiuni și servicii pentru ascultători.

Transmisiuni radio astronomice

Radiotelescoapele sunt utilizate pentru a capta unde radio emise de obiecte cosmice, precum stelele, galaxiile și alte fenomene cosmice. Aceste observații au contribuit la înțelegerea universului nostru și a proceselor cosmice.

Invenția FM

În anii 1930, inginerul american Edwin Armstrong a inventat modul de modulație în frecvență (FM), o tehnologie care permite transmisia semnalelor radio cu o calitate audio superioară și cu o rezistență mai mare la interferențe în comparație cu modulația în amplitudine (AM).

Radio și cultura populară

Radio-ul a avut un impact semnificativ asupra culturii pop, contribuind la popularitatea și lansarea unor artiști muzicali, precum și a emisiunilor de radio care au devenit iconice în cultura pop, cum ar fi serialul radiofonic "The War of the Worlds" de Orson Welles.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele interesante legate de istoria și evoluția radioului.

Poți să vezi și: Narcisism, imoralitate și lipsă de empatie: psihologia întunecată care poate otrăvi elitele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel