12 noi specii de insecte, descoperite în insula franceză Corsica 

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
14 martie - Ziua fluturilor, a reumplerii capsatoarelor şi a chipsurilor (sursa foto: Gary Bendig / Unsplash)
14 martie - Ziua fluturilor, a reumplerii capsatoarelor şi a chipsurilor (sursa foto: Gary Bendig / Unsplash)

 Douăsprezece specii noi de insecte şi artropode terestre, niciodată inventariate de oamenii de ştiinţă, au fost descoperite în Corsica în cadrul unui program de explorare de trei ani, a anunţat vineri Muzeul Naţional de Istorie Naturală (MNHN), informează AFP.

 Pe parcursul acestei campanii, cercetătorii au recenzat în total peste 3.900 de specii de insecte şi de alte artropode în circa 20 de situri de pe insula franceză din Mediterana.

Din recolta de specii noi fac parte opt muşte, două viespi, un fluture şi un miriapod, explică Julien Touroult, director al centrului de expertiză şi date privind patrimoniul natural "PatriNat" şi coordonator al componentei terestre a programului de explorare ştiinţifică.

"Unele dintre aceste specii nu sunt foarte rare, doar că nu fuseseră studiate. Ele pot fi găsite peste tot în Corsica", a explicat pentru AFP cercetătorul de la MNHN.

Acestea au fost descoperite în munţii şi mlaştinile de pe litoralul insulei, combinând "studii morfologice, tehnici moderne de secvenţiere a ADN-ului şi instalarea de capcane de interceptare care capturează toate insectele", a declarat entomologul.

Specii deosebite în Corsica



De asemenea, circa 148 de specii de insecte "deja cunoscute în alte părţi" au fost semnalate pentru prima dată pe insulă.

"Suntem siguri că ele există în Corsica de foarte mult timp. Insula adăposteşte specii deosebite, dar a fost mai puţin studiată decât Europa continentală", de unde şi această campanie de explorare ştiinţifică "de mare amploare", subliniază Julien Touroult.

Programul de explorare a biodiversităţii terestre şi maritime, denumit "La Plančte Revisitée", a fost derulat în perioada 2019 - 2021 de MNHN, în parteneriat cu Collectivité de Corse şi cu Agenţia franceză pentru biodiversitate.

Componenta sa terestră a implicat 43 de cercetători universitari şi naturalişti, care au produs peste 31.000 de date de observaţie pe parcursul operaţiunii. Aceste date "vor permite o mai bună cunoaştere a nevertebratelor pentru a ghida gestionarea mediilor naturale", subliniază MNHN, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel