10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Sprijină-i pe cei care se confruntă cu probleme!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Concentrează-te pe îmbunătățirea propriei sănătăți mintale, pe eliminarea stigmatului care o înconjoară și pe sprijinirea altora prin evenimente și strângeri de fonduri organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale. 

Creșterea conștientizării globale asupra problemelor cu care se confruntă cei care au dificultăți de sănătate mintală reprezintă un pas important către găsirea unei soluții. Cu cât oamenii știu mai multe, cu atât mai mult pot contribui la prevenție sau pot căuta ajutor.

Istoricul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost stabilită în 1992 de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală. În anumite țări, aceasta face parte din Săptămâna Conștientizării Bolilor Mintale.

Problemele de sănătate mintală, de la afecțiuni precum depresia și tulburările de anxietate, până la condiții mai severe, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară, afectează milioane de oameni din întreaga lume. Conform anumitor statistici, unul din patru oameni va experimenta o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții sale, iar mulți alții vor avea prieteni sau membri ai familiei care vor trece prin astfel de dificultăți.

Cu toate acestea, deși sănătatea mintală este atât de răspândită, rămâne una dintre cele mai neglijate forme de sănătate la nivel global. Aproape un miliard de oameni trăiesc în prezent cu o tulburare mintală, iar milioane de persoane mor anual din cauza impactului pe care sănătatea mintală l-a avut asupra lor. Totuși, mulți dintre cei afectați nu au acces la îngrijirea necesară pentru a face față acestor probleme.

Scopul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este de a crește gradul de conștientizare asupra acestor probleme, de a spori educația pe această temă și de a elimina stigmatul asociat. Se speră că astfel, cei care suferă vor fi încurajați să caute ajutor și sprijin.

Îți pui singur piedici? Învață cum să scapi de ciclul îndoielii de sine!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sprijină activ Ziua Mondială a Sănătății Mintale și o vede ca pe o oportunitate de a crește semnificativ investițiile în sănătatea mintală. OMS afirmă că țările cheltuiesc doar 2% din bugetele lor anuale pentru sănătate pe sănătatea mintală, ceea ce este mult prea puțin.

Este momentul să respingem stigmatul, să acceptăm lupta și să investim în oportunități pentru un viitor mai stabil în ceea ce privește sănătatea mintală. Ziua Mondială a Sănătății Mintale este un moment perfect pentru a începe!

Iată câteva idei pentru a menține sănătatea mintală!

  1. Începe să vorbești despre sentimente. Deși există un moment și un loc potrivit pentru aceasta, discuțiile pot ajuta creierul să proceseze sentimentele și gândurile, permițându-le să fie gestionate treptat, ceea ce poate preveni copleșirea emoțională. Alege un prieten de încredere sau apelează la un specialist în sănătate mintală, care poate fi un bun ascultător.
  2. Menține-te activ și în formă. E adevărat că un corp sănătos contribuie la o minte sănătoasă. Activitățile sportive, exercițiile fizice și mișcarea pot stimula stima de sine, îmbunătăți somnul, concentrarea și sănătatea generală.
  3. Rămâi conectat. Cei care trăiesc în comunitate au un risc mai mic de a deveni izolați și de a aluneca în probleme de sănătate mintală. 
    Menținerea comunicării cu prietenii și familia poate întări legăturile și oferi protecție împotriva dificultăților mintale. Iar dacă te confrunți cu o astfel de problemă? În loc să fii izolat, vei fi conectat cu oameni care pot oferi sprijin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel