10 decembrie - Ziua internaţională a drepturilor omului

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Pixabay.com
Pixabay.com

În 1948, la Paris, a fost adoptată Declarația Universală a Drepturilor Omului, care legiferează faptul că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și se bucură de libertăți fundamentale.

Pe 10 decembrie 2023, Ziua Drepturilor Omului marchează cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO) adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948.

DUDO este un document de referinţă, care proclamă drepturile inalienabile de care beneficiază orice persoană în calitate de fiinţă umană - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alt statut.

Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este documentul cel mai tradus din lume, notează Un.org. Pentru a marca acest moment semnificativ, începând cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului din 2022 și până la sărbătorirea din 2023, Națiunile Unite au lansat o campanie pe durata unui an pentru a evidenția moștenirea, relevanța și activitatea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

În acest an, accentul s-a pus pe ideea de universalitate, progres și implicare, încheindu-se cu un eveniment de înalt nivel care aduce în prim-plan angajamente și concepte globale pentru o viziune a viitorului drepturilor omului. Tema dominantă pentru anul 2023 este centrată în jurul principiilor de Libertate, Egalitate și Justiție pentru toți.

În deceniile care au trecut de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului în 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute şi mai garantate în întreaga lume.

De atunci, declaraţia a servit drept bază pentru un sistem de protecţie a drepturilor omului în expansiune, care astăzi se concentrează şi asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu handicap, populaţiile indigene şi migranţii. Cu toate acestea, promisiunea din DUDO, de demnitate şi egalitate în drepturi, a fost supusă unui atac susţinut în ultimii ani, este de părere ONU. În timp ce lumea se confruntă cu provocări noi şi continue - pandemii, conflicte, inegalităţi explozive, un sistem financiar global falimentar din punct de vedere moral, rasism, schimbări climatice - valorile şi drepturile consacrate în DUDO oferă repere pentru acţiunile noastre colective care nu lasă pe nimeni în urmă, susţine Un.org.

Sursa: AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

Te-ar putea interesa și Uniunea Europeană reglementează în premieră inteligenţa artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel