1 ianuarie: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursă foto: crestinortodox.ro
Sursă foto: crestinortodox.ro

Astăzi, la 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Vasile cel Mare, cel numit dascăl al dreptei credințe și dascăl al monahismului, dar și pe mama sa, Sfânta Emilia. 

Astăzi, nu ne concentrăm doar pe cei cu numele Vasile sau variante ale acestuia. Avem și o altă sărbătoare importantă în țara noastră: Praznicul Tăierii împrejur a Domnului după trup. Această zi comemorează tăierea împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos, care a avut loc la doar 8 zile după nașterea sa. În această zi, Iisus a primit și numele.

Acest eveniment a fost primit de Fiul lui Dumnezeu ca să împlinească legea, precum scrie în Evanghelie și să arate că a luat trup adevărat. Prin aceasta, cei fără credință nu puteau contesta faptul că Iisus a avut o natură umană.

Astfel, Maica Domnului și dreptul Iosif au urmat legea veche conform căreia orice băiat trebuia să fie tăiat împrejur la 8 zile după naștere. Acest gest îi distingea de păgâni și confirma legământul încheiat cu Dumnezeu.

"Iar tu şi urmaşii tăi din neam în neam să păziţi legământul Meu. Iar legământul dintre Mine şi tine şi urmaşii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziţi, este acesta: toţi cei de parte bărbătească ai voştri să se taie împrejur. Să vă tăiaţi împrejur şi acesta va fi semnul legământului dintre Mine şi voi". (Facerea; cap. 17 - 9, 10, 11).

De asemenea, azi celebrăm pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Numele „Vasile" este foarte comun în țara noastră, având originea în cuvântul grecesc „basileios", semnificând împărat, rege sau bazileu.

Aproximativ 600.000 de români, majoritatea fiind bărbați, își serbează astăzi onomastica.

Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, provenind dintr-o familie nobilă care a oferit Bisericii slujitori și cărturari de marcă, unii dintre ei fiind chiar recunoscuți ca sfinți. A avut patru frați și o soră, Sfânta Cuvioasă Macrina, sărbătorită la data de 19 iulie. Fratele său mai în vârstă, Petru, a devenit episcop al Sevastiei, Grigorie a fost episcop al Nissei, în timp ce Navcratie s-a retras în viața de pustnic și a făcut minuni.

Sfântul Vasile a călătorit și a trăit în Cezareea, Constantinopol și Atena, dezvoltând o prietenie strânsă cu Sfântul Grigorie de Nazianz. După întoarcerea sa în Cezareea din Atena, a pus bazele unei școli de retorică. În anii ce au urmat, a străbătut mănăstirile din Egipt, Palestina și Sinai, a vizitat Mormântul Domnului și a primit botezul în apele râului Iordan.

După întoarcerea în Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile a fost hirotonit preot de către episcopul Ermoghen al Cezareei, apoi s-a retras la o mănăstire în Pont, dedicându-se unei vieți de asceză și rugăciune.

Ulterior, s-a întors în Cezareea Capadociei, unde a fost hirotonit ca episcop.

Sfântul Vasile a devenit un pilon al Bisericii, fiind o figură de referință în istoria creștinismului universal.

Scrierile sale conţin lucrări de dogmatică: "Contra lui Eunomiu" sau "Despre Sfântul Duh", lucrări ascetice: "Regulile vieţii monahale", "Despre judecata lui Dumnezeu", comentarii: "Omilii la Hexameron", numeroase cuvântări şi epistole. A alcătuit o Sfântă Liturghie ce-i poartă numele şi Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile a plecat la cele sfinte la vârsta de 45 de ani (333-378).

Citește și ZECE citate puternice cu lecții care îți pot schimba viața în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel